Blatter maradt a FIFA elnöke

Ez a svájci sportvezető ötödik mandátuma.

Újabb négy évre Joseph Blatter lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, mivel kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg a választás második fordulója előtt visszalépett a szervezet Zürichben zajló pénteki, 65. kongresszusán. Az első kör eredménytelenül zárult, mivel a 209 tagország küldöttétől egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok kétharmadát, azaz legalább 140 voksot. A 206 érvényes szavazatból 133 az ötödik ciklusára pályázó svájci sportvezetőt, 73 pedig Ali bin al-Husszeint támogatta. Utóbbi ezt követően az eredmények ismeretében visszalépett az újabb fordulótól, melyben már az egyszerű többség is elég lett volna a sikerhez.

Joseph Blatter 1936. március 10-én született Viegében. 1948 és 1971 között aktív labdarúgó volt. A lausanne-i egyetemen közgazdaságtanból diplomát szerzett. 1964-ben a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkáraként tevékenykedett. 1968-tól a Longines óragyár PR-felelőse, később 1974-ig PR-igazgatója. A cég képviseletében részt vett a müncheni olimpiai játékokon. 1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fejlesztési programjának vezetője, 1977-től technikai igazgató, 1981-től főtitkár, 1990-től a végrehajtó bizottság elnöke. 1998. június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. 2003-ban 2007-ig meghosszabbították mandátumát, ezt követően pedig – közfelkiáltással – másodszor is újraválasztották, 2011. június elsején ismét négy évre bizalmat kapott ellenjelölt nélkül, míg 2015. május 29-én Ali bin al-Husszein jordán herceget legyőzve nyerte el a küldöttek bizalmát – immár ötödik elnöki ciklusára.

A FIFA hírnevét korrupciós botrányok csorbítják, a kongresszus előtt 9 vezető tisztségviselőjét (köztük két alelnököt) őrizetbe vették. A palesztinok Izrael FIFA-tagságának felfüggesztését kérték a választások előtt, a brit szövetség elnöke az UEFA (az európai szövetség) tagországainak FIFA-bojkottjára szólított fel, a zürichi közgyűlést Blatter-ellenes tüntetők és bombariadó zavarta meg.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Zsóri Dániel: tiszta lappal indulok, az UTA volt a legjobb választás a karrierem szempontjából [AUDIO]
A 23 éves csatár tulajdonképpen hazatért Aradra, hiszen Simonyifalván él a családja, mégis az UTA az első romániai klubja, hiszen eddig csak Magyarországon szerepelt. A Puskás-díjas játékosnak továbbra is célja, hogy kiérdemelje a meghívót a magyar válogatottba.
A Puskás-díjas Zsóri Dániel aláírt az UTÁ-hoz
A 23 éves csatár Simonyifalván született, és ez az első romániai klubja.
Távozik az MTK-tól a Puskás-díjas Zsóri Dániel
A simonyifalvi születésű játékos szabadon igazolható.
Tizenegyesvédés ellenére is kétgólos vereség a címvédőtől
Az UTA továbbra is egy győzelemmel áll a bajnokságban.